Sagan om soffan

En möbel som inte fanns med i flyttlasset till Helenelund var en soffa. Så en sån behövde införskaffas. Har inte haft plats för en sen jag flyttat hemifrån, utan min tidigare 90-säng har fått agera sängsoffa i studentrum i Uppsala och i andrahandslägenheten på Södermalm. Fixas med hjälp av en madrass som står på högkant längs med väggen bakom sängen. Lite fiffigt faktiskt tycker jag! Tar inte mycket plats, och så har man alltid snabbt en extra sängplats till hands om någon behöver sova över.

Madrass som soffa 1

Hur det såg ut i mitt studentrum i Uppsala, våren 2018.

Madrass som soffa 2

Läs hela reportaget ”UE cribs” om du har lust :)) Länken leder direkt till sidan 14-15.

Jaja. Men nu har jag ju till och med ett vardagsrum! Dags för en rejäl TV-soffa!
Mamma tipsade mig om IKEAs soffserie VIMLE. Särskilt *nyheten*; den röda klädseln DALSTORP. Lite 70-talsvibe? Varm och ombonad känsla. Egentligen perfekt för min lägenhet som är byggd 1970. Men jag tänkte att man tröttnar nog på färgen så småningom, och att mönstret är ett sånt som ser snyggt ut på avstånd, men inte på nära håll. Ungefär som tyget på mina träningsleggings. Långt ifrån = en häftig stjärnhimmel eller galax, men när jag tittar ner på mina ben ser det mer ut som att jag spillt filmjölk…

VIMLE DALSTORP katalogbild
VIMLE klädsel DALSTORP
TräningstajtsMen jag tyckte om modellen på VIMLE-soffan. Och varför lägga för mycket tid på att researcha butiker och nätet ytterligare. Good enough! Det är ändå bara en soffa det handlar om. Gillade även modulsystemet (att den går att bygga om efter behov) + att klädseln är tvättbar. Vi åkte till IKEA och testade den. Japp den här ville jag ha! Riktigt komfortabel. Och perfekt att den var lite ”chunky”. Ville inte ha en nätt soffa utan ett stort åbäke tack!

Jag har längre fram en plan på att måla en behagligt grön fondvägg i vardagsrummet, så hade egentligen velat ha en mörkare grön, eller kanske brun soffa. Något som andas lite ”earth”, heh? Tyvärr hade den gröna klädseln utgått ur sortimentet på IKEA, och den bruna soffklädseln var i skinn = mkt dyrt. Och blir svettigt? Fastnade till slut för den grå GUNNARYD klädseln. Tyckte den såg lite lyxigare ut och verkade inte blir särskilt skrynklig. Grått passar väl till det mesta och damm och smuts syns inte så tydligt. Praktiskt är bra.

OK så nu hade jag bestämt mig för modell av soffa. Så här ville jag att den skulle se ut:

VIMLE 1

Putta in fotpallen där i mitten och du har ett härligt SOFFHAV!

På IKEAs hemsida kan man satta ihop sin egen kombination av VIMLE-soffan. Najs med nackkuddar, och förvaring i schäslongdelen och i fotpallen. Där vill jag förvara extra täcken och sängkläder till ev. övernattningsgäster. (Japp, passade samtidigt på att uppfylla en annan dröm; att ha en soffa med SCHÄSLONG.)

Tyckte dock att prislappen på nästan 13 000 kr var lite onödigt mycket pengar på en soffa, när folk säljer och skänker bort soffor av den här typen sjukt billigt på Facebook och Blocket. Och jag hade egentligen inte brådska…
– – – > Planen blev att försöka samla ihop delar och bygga min VIMLE modulsoffa själv. Pengarna jag sparade in kunde ju gå till nåt roligare. Typ en diskmaskin.Innan jul testade jag Tiptapp-appen för första gången. En tjej på Facebook skänkte bort en fotpall och en ensits-sektion, båda i den grå klädseln jag var ute efter. Jag fick grejerna körda hem till lägenheten för 300kr.

VIMLE fotpall
VIMLE 1-sitssektion

Fortsatte hålla utkik. Hittade en grå hörnsoffa som dom ville ha 6500 kr för. För mycket tyckte jag. Väntade ut, köpte den några veckor senare för 4000 kr inklusive att dom körde hem soffan till mig. Kombinationen hade kostat 10 900 kr ny på IKEA.

Vimle hörnsoffa

Samma dag som den grå soffan skulle komma så hittade jag ett par i närheten som sålde en blå hörnsoffa med schäslong och fotpall för 200 kr! I blå klädsel, men en extra uppsättning gul klädsel följde med på köpet. Jag tog hem den via Tiptapp för 430 kr.

Blå Vimle hörnsoffa med schäslong

Nu var vardagsrummet knökfullt med soffa.

Soffhav bild 1
Soffhav bild 2

Insåg att min plan på hur jag ville bygga den inte skulle funka, det skulle bli för trångt. Hade också hunnit skaffa ett stort matsalsbord till vardagsrummet, skriver mer om det i ett annat inlägg. Ny plan på soffkombination:

VIMLE 2

Mitt i soffkaoset blev jag sjuk i två veckor i början av februari, efter en skidresa till Åre med jobbet. ”Övre luftvägsinfektion, av virus orsakat” enligt läkarintyget (corona? vem vet?). Men det här var medan vi fortfarande knappt hade något konstaterat fall i Sverige.

Tillslut blev jag äntligen frisk. Men stackars min inneboende, jag hade inte alls förstått att han tyckte det var jobbigt med röran i vardagsrummet. En dag sa han lite försiktigt, ”Du Christina, jag tror att jag håller på bli galen…”. Jag: Ahhh shit förlåt!!! <33
Med andra ord hög tid att slutföra projektet, nu hade jag ju alla delar, plus lite till. Tvättade och strök all klädsel, och dammsög soffdelarna.

En kompis var på besök och hjälpte mig montera ihop soffan. Dom delar som jag inte behövde skulle säljas bort. Vi plastade in allting med sopsäckar för att det inte skulle bli smutsigt när det åkte ner i källarförrådet. Den färdiga soffan invigdes sen med middag framför Melodifestivalen!

Inplastade VIMLE  delar

Grejerna som rök:

Blå 2-sitssoffa 1

Mörkblå tvåsits-soffa. 1400 kr.

Grå 2-sitssektion

Grå tvåsits-sektion. 800 kr.

Schäslong 2

Mörkblå schäslongsektion. 800 kr.

Schäslong 1

Tänkte först behålla schäslongen som en fristånede stor sittpuff, genom att montera bort ryggstödet. Men den fick inte plats tyvärr 🙁

Så här blev slutresultatet:

VIMLE slutresultat

Tyckte det blev roligare med en gul klädsel på ena puffen än att ha den mörkblå.

Ser ni också att själva hörnsoffan ser ut som ett L block från tetris? <3

83676-tetromino-tetris-square-friends-angle-hq-image-free-png

Att bygga ihop sin egen soffa med begagnade soffdelar
+ Billigt
+ Skonsammare för miljön att inte köpa nyproducerat
+ Lite kul projekt ändå att se vad jag skulle landa med tillslut

– Bökigt att rodda med all logistik + tvätt och strykning av klädslar
– Finns ju alltid en risk för vägglöss när man köper stoppade möbler begagnat (min mamma har varit på mig om detta x antal gånger…)

Kostnad och kassaflöde

Vad kostade soffan

Lärdomar
1. Bestäm priset i förväg när du ska sälja någonting. Mannen som köpte blå tvåsitssoffan lyckades pruta ner 100 kr på plats.
2. Tappade tålamod och ville få bort de soffdelar som blev över rätt snabbt, för ville komma åt utrymmet i förrådet till andra prylar. Kanske hade kunnat få ut något mer om jag väntat på rätt köpare.Slutkläm
Jag är nöjd!
Slut på mycket nördigt inlägg. Ett stökigt projekt under en stökig corona-vår, haha.

Mitt ledord för den här delen av vardagsrummet är definitivt ”kuddrummet på fritids”. Härligt och moget va! Har också köpt emojikuddar; en med hjärtögon, och en glad skit. Ska skaffa ännu fler kuddar. Ett soffhav kommer lastat! Här ska maratontittas på film och serier.

– – – > Naturligt så blir nästa projekt för vardagsrummet därför att skaffa en projektor! Så kan jag prylbanta ut den stora TV:n och fula TV-bänken.

Vad vill ni läsa om i nästa inlägg? 😛 🙂
Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *