Bokslut juni 2020

BOKSLUT INLÄGG

Kommentarer
Jag har för tillfället ingen direkt budget utan har bara kört på. Har trackat mina utgifter och inkomster i excel varje månad sen år 2012, men har sällan gjort någonting mer med det än bara kollat läget och tänkt ”hmm, ah ok, jasså”. Håller på bygga formler nu för smidigare och bättre översikt, och ska försöka göra upp en tydlig budget. Vad går till kortsiktigt sparande? Hur mycket ska jag köpa fonder och aktier för varje månad? Hur mycket är rimligt att öronmärka för nöjen varje månad (jag är ofta dålig på att ”unna mig” saker, är en spara-personlighet…)? Nördigt men jag tycker det är najs att ha ordning och reda (+ tillfredsställande att sortera och färgkoda saker?), och märker att jag blir mer benägen att göra smarta val om jag loggar utgifterna.
När jag pluggade blev det inte mycket över till sparande, men sen jag började jobba så är läget ett annat. Nu finns alla möjligheter!

Vad jag sparar till
På kort sikt: Balkonginglasning, renovering av lägenhet, buffertsparande
På lång sikt: Nästa bostad (vill bo i villa om ca 10 år), pensionssparande, sparande till mina syskonbarn

INKOMSTER
Lön
Vad jag får ut från mitt heltidsjobb efter skatt varje månad.

Hyra ut rum
Det jag får in på att hyra ut ett sovrum till en inneboende, efter skatt. Tänkte göra nåt mer inlägg om detta längre fram.

Sjukersättning
Hade missat att ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan för sjukdagar i februari, så fick den utbetalningen nu istället.

Övrigt
Bland annat: Som den storasyster jag är så har jag fixat och legat ute med pengar för presenter från oss syskon. Nu kom några swishar tillbaka in!

Sålt prylar
Sålde bort en furugarderob på Facebook Marketplace.

Fondspar
Mormor och morfar sätter in 100 kr varje månad till barnbarnen.

UTGIFTER
Boende
Månadsavgift till brf, bredband, el, hemförsäkring, räntekostnad för bolån, amortering på ett reverslån till mamma och pappa. Har pausat den månatliga amorteringen på bostadslånet (ca 2800 kr) tom augusti 2021, så i vanliga fall skulle boendeposten vara högre. Ja jag räknar in amortering som en utgift, även fast det är en form av sparande. Blir det vinst vid eventuell försäljning så tar vi det då.

Prylar
Hänger fortfarande mycket på Blocket, Facebook Marketplace och Tiptapp och tar emot/ köper bortskänkes och begagnade prylar till lägenheten. Även köpt en del kläder från Sellpy. Smyger ut sent på kvällen i räder och hämtar upp grejerna. Ny grej; köper även ibland prylar på ren spekulation, och säljer dom senare med förtjänst. Det här kallas tydligen för ”flipping”?

Övrigt
CSN återbetalning, autogiro på Friskis&Svettis och Fitness24Seven, fackavgift + a-kassa, mobilabonnemang. Och denna månad även avgifter för bostadskön i Stockholm och i Uppsala. Lika bra att stå kvar i dom, nu när jag börjar närma mig 10 års kötid. Billig lott/ försäkring om man skulle behöva flytta någon gång.

Mat hemma
Handlar det mesta på Lidl i Kista och på ICA Supermarket Lunden här i Helenelund. Den här posten lär gå upp och ner. Ibland bunkrar jag för lång tid framöver av vissa varor. Den här månaden låg nog någonstans mitt emellan? Inte varit jätteduktig på att göra matlådor och köpt en del ”onödigt”.

Transport
Kostnaden för ett SL årskort / 12 månader. Jag köpte kortet precis innan prishöjningen den 3 januari. Men hade man vetat om Corona hade man kanske inte gjort så, utan kört mer på reskassa. Jag har jobbat hemifrån sen mitten på mars.

Mat ute
Pizza x3! En födelsedagslunch! Sushi!

Övr livsmedel
Från Apotea.se och Rusta; Toapapper, tandkräm, tvättmedel, medicin…

Nöje
Den här kategorin har legat lågt under Corona…
Denna månad bestod den av: Spotify! Öl på dejt! Glass!

Framöver

– Går på semester den 10:e juli! Kommer ha 26 dagar i sträck om man räknar in helgerna. Det enda som är planerat är en bröllopsfest i Malmö första helgen 10-12 juli. Familjen skulle åka till Spanien för att fira mamma 60 år men vi ställde in pga Corona.
Tror jag mest kommer ta det lugnt här hemma i Helenelund och pyssla i lägenheten, åka och bada och bara c h i l l a. Äta, träna och sova. Vara ett par dagar i Västerås hos päronen blir det också.

– Förhoppningsvis är balkongrenoveringen klar till runt den 20 juli! Jag har även beställt inglasning som kommer kosta 20 000. Egentligen är jag nog mest för att ha öppet på balkongen, men lika bra att fixa när man får till ett rimligt pris och alla andra gör det. Höjer värdet på lägenheten tänker jag och att man kan nyttja balkongen längre in på hösten. Och det ska vara 100 % öppningsbara fönster så det är ju bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *